ANNONS

”Hade vi kört i 20 knop hade vi nog aldrig fiskat mer”

En sjökortsplotter är ingen garanti för att man inte kör på grund. Foto: Jonas Stridh
ANNONS

Moderna sjökortsplottrar är en fantastisk tillgång vid både fiske och transporter på sjön. Men ingen plotter är bättre än den kartinfo som man använder och många gånger stämmer sjökorten otroligt dåligt med verkligheten.

Jonas Stridh är en återkommande profil här på Fiskejournalen. Med en enorm kunskap och en stor förmåga att förmedla den till både erfarna och nybörjare har han själv och hans sportfiskebutik i Trollhättan blivit ett begrepp. Men den här gången kommer inga tips från Jonas om hur vi ska göra för att fiska bättre, utan snarare en uppmaning om hur vi inte ska göra.

För ett par helger sedan var Jonas och två kompisar på storabborrjakt på en fin sjö i norra Dalsland. Fisket var trögt och man flyttade sig rastlöst mellan fiskeplatserna. En tät dimma gjorde att man fick förlita sig på plottern vid förflyttningarna.

Sjön där man fiskade är känd för sina grunda och steniga partier men enligt sjökortet i plottern skulle det vara nästan tio meter djupt där man åkte. Jonas som körde båten stannade till för att kolla läget och när allt verkade ok drog han på farten igen . Stengrynnan kom snabbt och den sex meter långa Trackern studsade fram över stenbotten. Fiskaren i fören slungades ur båten och Jonas fick en ordentlig chock och trodde inledningsvis att denne förolyckats i fallet. Dock kunde den fiskare som hamnade i vattnet snart ställa sig upp på grundet med bara mindre blessyrer. Jonas chock var dock så allvarlig att han först inte kunde ta in att alla tre överlevt olyckan. Som tur var kunde fiskekompisarna behålla sinnesnärvaron och kunde så småningom övertyga Jonas om att alla levde och att båt och motor bara är materiella ting som går att ersätta.

Till en början verkade det också som om både båt och motor var totalförstörda men eftersom man inte hunnit komma upp några i högre hastigheter kan det med lite tur gå att laga allt. Exakt hur det är med detta återstår att se.

Men Jonas betonar att man hade änglavakt som inte körde på grund i marchfart.

—Hade vi bränt in i grundet i dryga 20 knop hade vi nog aldrig fiskat mer, säger Jonas när vi träffar honom i butiken i Trollhättan.

Han betonar också hur otroligt viktigt det är att inte fullt ut lita på sjökorten. Särskilt i insjövattnen kan de vara fullkomligt missvisade. Han skickar också med en varning till oss alla som fiskar från snabba båtar och stressar fram mellan fiskeplatserna.

—Lita aldrig på sjökort och ta ut extremt stora säkerhetsavstånd när du vill köra till en grynna i en okänd sjö.

Publicerad: 6 dagar sedan
Av: Anders Nicander
ANNONS