Hajmal – mest lästa förra veckan

Som fiskkonsument är det en djungel att hitta hälsosamma och hållbara produkter. Men precis som du tittar på bäst-före-datum på förpackningen, bör ju göra det även på notiser du läser. En fem år gammal notis från Fiskejournalen, har valsat runt som en nyhet senaste veckan. Foto: Matana & Jes/CC_NC_ND_2.0
ANNONS

Förra veckans mest lästa notis på fiskejournalen.se, var en notis om hajmal, eller pangasius. En antibiotikakänslig svensk hade blivit sjuk av att äta odlad pangasius. Men ”nyheten” som spred sig förra veckan, publicerades på Fiskejournalen.se för fem år sedan.
Den intressanta frågan är om antibiotikaanvändningen i pangasiusodlingarna har förändrats något på de fem år sedan notisen skrevs. Pangasius odlas främst i Vietnam i Asien och odlingarna expanderade snabbt under 2000-talet när efterfrågan från hela världen ökade.
Efter att en svensk hade blivit magsjuk fyra gånger efter att köpt fryst, odlad fisk i butiken, kontaktade han sitt miljökontor. Mannen berättade att han var känslig mot antibiotika, vilket stämde med att Livsmedelsverket flera gånger hittat antibiotikarester i just denna odlade fisk.

Odlingarna expanderade snabbt under 2000-talet, när efterfrågan på fisk från hela världen ökade.

Men även om man fortfarande alltid skall vara försiktig när man köper fisk, så finns idag nya alternativ. WWF har i samarbete med ASC, Aquaculture Stewardship Council, jobbat hårt de senaste åren med fiskodlingar från Asien. För att få en uthållig produktion av odlad fisk, krävs minsta möjliga miljöpåverkan och därmed strikt kontroll på använding av kemikalier och läkemedel. Vietnam är det land i Asien som hittills satsat mest på att få certifierade odlingar enligt ASC.

Miljömärkningsarbetet hjälper inte bara oss konsumenter, utan gynnar även lokabefolkning och deras närmiljö.

Detta innebär att Vietnams nu styr pangasiusodlingen mot certifiering. När en odling har nått en internationell certifiering som ASC, hamnar den certifierade hajmalen på grönt ljus i WWFs fiskguide. Över 45 odlingar i Vietnam har nu ASC certifierat. Miljömärkningsarbetet hjälper inte bara oss konsumenter, utan gynnar även lokabefolkning och deras närmiljö. Rådet idag från WWF är att bara köpa odlad fisk från Asien om den är miljömärkt. Appen WWF:s fiskeguide är bra att ha i mobilen!
Om du allergisk mot antibiotika, kanske du än så länge sak låta bli all odlad fisk. Men se också till att hålla dig uppdaterad som konsument. Precis som det är viktigt att titta på bäst-före-datumet på maten, kolla även på datumet på de notiser som du uppfattar som nyheter. Det händer mycket på fem år idag!

Publicerad: 22 August 2016
Av: Maria Ålander
ANNONS