ANNONS

Håll utkik efter satellitsändare från tonfiskprojeketet

Robban Hellberg och Dick Högberg med det tonfiskmärke de plockade upp ur havet utanför Fjällbacka. Foto: Privat
ANNONS

När de sportfiskare som deltar i tonfiskprojktet lämnar över sin fångst till de danska och svenska forskningsfartygen förses de enorma tonfiskarna med var sin satellitsändare innan de återutsänts. När sändarna till slut lossnar driver de i land och kan dyka upp på stränder från Ystad till Svinesund.

Uppmaningen kommer från Tuna Club Sweden som är angelägna om att märkena ska komma rätt och att forskarna ska kunna ta del av den information som finns lagrad. Svenska SLU Aqua och danska DTU är ansvariga för forskningsprojektet och de utfärdar en belöning för inlämnade satellitsändare.

Fiskejournalen kontaktade Dick Högberg som tillsammans med Robban Hellberg gav sig ut på jakt efter satellitsändare när DTU hörde av sig för att man plockat upp en gps-signal från ett av märkena. Dick och Robban, som bägge driver sportfiskebutiker för Fladen, gick ut från Fjällbacka med en radiopejl man fått låna av DTU.

—Vi fick en diffus position långt ut till havs och åkte ut med båt och pejl. Man får en riktning på en liten skärm som man får köra efter, säger Dick.

När märket släppt från tonfisken är det bråttom. Efter bara ett par veckor slutar märket sända. Men Dick och Robban var framgångsrika i sitt sökande och kunde plocka upp märket för vidare transport till Danmark.

Anders Nicander

Publicerad: 4 dagar sedan
Av: Anders Nicander
ANNONS