ANNONS

Han uppmanar till fiskestopp för att skydda fisken

Nu blir det öringstopp för att skydda laxen i Ljungan. Här Magnus Nordin med en stor lax. Foto: Privat
ANNONS

Hösten är numer en tid av nervositet, eftersom det är då vi får svaret på hur hälsostatusen är bland de svenska öringbestånden. I år kommer det oroande rapporter från Ljungan, där sportfiskare uppmanar till fiskestopp resten av året.

Den varma sommaren 2018 var en ren katastrof för många fiskbestånd, vilket inte minst märktes under höstens lek då många var sjukdomsdrabbade. Det såg generellt aningen bättre ut i de svenska älvarna 2019, och frågan är förstås hur det ser ut denna lekperiod? Från populära fiskeälven Ljungan kommer det negativa besked.

Lokala fiskeprofilen Magnus Nordin har sett många sjuka havsöringar, och nu uppmanar han till ett fiskestopp i älven resten av året.
– Man blir så himla ledsen av att se all sjuk fisk. Just nu är det mest öring, laxen brukar man se lite senare i slutet av oktober och in i november. Då är det fiskestopp normalt, så det är inte så många personer ute efter älven som iakttar sjuk fisk, men jag som bor nära älven och ofta är ute och kollar ser förödelsen, berättar Magnus Nordin för Fiskejournalen.

Det är stopp för fiske i Ljungan från och med 16 oktober till 16 november, som många ser som en öringspremiär. Sedan är det förbud igen från januari till 1 mars, då öringsfisket börjar igen. Nu uppmanar han alltså sportfiskare att låta Ljungan vila från 16 oktober och resten av året. Frågan är vilken respons han fått på det förslaget?
– Jag tycker att de flesta är positiva till det. Jag personligen kommer att låta älven och fisken vila till våren 2021, helt enkelt för att skydda de fiskar som klarar sjukan. Men som sagt, det är ju frivilligt, säger Magnus som hoppas att forskarna kan ta reda på varför Ljungans öringar blir sjuka.

Publicerad: 09 October 2020
Av: Anders Lundin

Relevanta prylar från vår butik:

Savage Gear Sandeel Jerk Minnow S 14.5 cm
Rek. 179 kr Ordinarie pris 170 kr Fr. 80 kr Du sparar:
Shimano Caius B baitcastrulle svart/röd
Rek. 1099 kr Fr. 899 kr Du sparar:
ANNONS