Hannu Svens superlax kan vara årets fisk i Sverige

Hannu Svens med superlaxen från Älvkarleby. Foto: Privat/Älvkarleby Sportfiske
ANNONS

Det är i Älvkarleby det händer just nu. Knappt har krutröken skingrats efter Mika Muhonens storlax på 22,76 kilo innan nästa bjässe rapporteras in. Och den här gången handlar det om en fisk som får klockorna att stanna.

Håven räckte inte till för fisken. Foto: Privat

Det är Hannu Svens som kan stoltsera med en fångst, som måste vara en het kandidat till årets häftigaste fisk i Sverige. Laxen som han fick vägde hela 26,63 kilo och var 129 centimeter lång, och togs på spinnfluga.
Stort grattis till en drömfisk, säger vi på redaktionen.
– Tack, nu kan jag slänga grejerna och syssla med något annat, säger fångstmannen Hannu Svens på lördagsmorgonen.
Genast började spekulationerna huruvida detta är den största laxen som spöfångats i Älvkarleby, men enligt Hannu så snackas det om en fisk på 27 kilo för omkring 15 år sedan.

Hur som helst så vill vi veta hur fiskafänget gick till?
– Det var väldigt mycket folk där, så jag och Göran Burman gick iväg för oss själva och testade den så kallade Bagarkurvan. På tredje kastet tog det tvärstopp, och jag förstod att det var något grymt stort. Jag körde fast fisken i något två gånger, men lyckades komma loss, berättar Hannu.
Själva landningen blev också dramatisk eftersom håven var för liten.
– Göran fick gå ut i vattnet och lägga sig på fisken, och fösa upp den på land. När vi vägde den så tänkte jag: Herregud är det verkligen sant? Men det var det.
Detta var personligt rekord med råge. Hannu fångade 8–9 laxar förra året, där den största vägde 10,5 kilo, men detta överträffar förstås allt.
– Det ska dock tilläggas att jag fick en öring här på 5,5 kilo tidigare i somras, som också var en av årets största här. Det känns fantastiskt nu, konstaterar Hannu Svens.

Här kan ni läsa om Mika Muhonens storlax från tidigare i veckan.

Publicerad: 19 juni 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS