ANNONS

Här är det svenska draget som tar världen med storm

HooBit utsågs till årets saltvattendrag på Big rock fishing show i Nashville, den största fackhandelsmässan i USA. Foto: Privat
ANNONS

Fiskejournalen säger i dag grattis till Georgios Toris och företaget Salta Lure Company från Gävle. Hans uppfinning HooBit har nämligen utsetts till årets saltvattendrag på Big rock fishing show i Nashville, den största fackhandelsmässan i USA.

Uppfinnaren och betesbyggaren Georgios Toris från Gävle. Foto: Privat

– Fantastiskt, tack så mycket. Det här betyder enormt mycket för oss, och betyder att vi ligger rätt till, att vår design säljer, säger Georgios Toris när vi ringer upp och gratulerar.

Det har onekligen varit en händelserik episod för gänget bakom företaget Salta Lure Company, som förutom Georgios består av Malte Åström, Per Wallström och Lisa Berg. När draget HooBit lanserades så hamnade de exempelvis i en konflikt med filmbolaget bakom ”Sagan om Ringen”, huruvida de skulle få använda namnet HooBit. Dispyten är inte helt avgjord ännu, men just nu säljs draget under namnet MagTrak genom den amerikanske licenstillverkaren Mag Bay lures.

Det unika med draget är magnet-lösningen, som sägs ge en unik prestanda. Kroken under buken befinner sig ständigt i ”stinger-position”, genom att den fixeras i en skåra med multipla magnetfält. Det gör att kroken inte virvlar omkring och trasslar in sig i linor eller skaver på betet.

Försäljningen startade förra våren och hittills har omkring tusen drag sålts, och parallellt med de nationella framgångarna så är det febril aktivitet i snickarverkstaden hemma i Gävle. Salta Lure Company planerar att släppa en helt ny serie saltvattendrag, och kommer även att rikta in sig mot den nordiska marknaden inom kort med en familj sötvattendrag.

– Vi håller precis på med en ny hemsida, där vi kommer att presentera våra produkter. Just nu testas några fler prototyper, och två av den helt nya unika hybriddragtypen HooBit STL (skirted trolling lure) har nyligen blivit offentliga i PRV:s designtidning. Kort beskrivet är detta en korsning av en djupdykande höghastighetsvobbler och en så kallad ”Skirted Trolling Lure”. Vi kallar den nya dragtypen eller dragfamiljen för ”hybrid-head”.

HooBit är framtaget för stora saltvattenfiskar, vilket gör att det inte direkt lämpar sig för abborrfiske i trakterna runt Gävle, som Georgios föredrar när han själv får en stund över för fiske.

– Men vi håller som sagt på att ta fram beten för svenska vatten, exempelvis laxdrag och gäddwobblers, där vi kommer utnyttja den här magneten på olika sätt. Håll utkik på hemsidan, hälsar Georgios Toris.

Här kan ni läsa mer om det prisade draget HooBit, och även se det i aktion.

Läs mer nyheter i Fiskejournalen:

https://wp.fiskejournalen.se/klart-med-svenskt-landslag-kaptenen-vadjar-om-stod/

Publicerad: 24 January 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS