Här kan du hjälpa till att städa bort spökfisket

Det har tjuvfiskats med nät i Garnsviken. Foto: Dan Blomkvist

Spökfiske är lika kusligt som det låter – åtminstone för fisk och annat vattenlevande. Det handlar om nät, burar och andra borttappade fiskeredskap som gör skada. Nu uppmanas sportfiskare att hjälpa till i en ny satsning.

Det är projektet 8+fjordar som uppmanar till kraftsamling för att få bort fiskredskap som tappats bort, men som fortsätter att fiska år efter år till ingen nytta.

8+fjordar är ett samarbete mellan Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv, och både politiker, tjänstemän och organisationer samarbetar i delprojekt.

Med hjälp av bland annat undervattensdrönare ska borttappade fiskeredskap lokaliseras och plockas upp från havets botten – och de efterlyser nu allmänhetens hjälp. Projektet är en vidareutveckling av en pilotstudie som utfördes år 2015 i syfte att lokalisera och uppskatta mängden spökredskap i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

Den som har tips på platser där spökredskap kan finnas får gärna höra av sig till projektledaren maria.alm@stenungsund.se eller ann-christin.mathiasson@stenungsund.se Läs mer här!

Läs om fler satsningar för fisket:

Här ska mer aluminium ge fler gäddor och abborrar

Publicerad: 10 May 2020
Av: Anders Lundin