Härliga harren är här: Experternas 3 bästa tips

Kristian Rantala vet hur man handskas med harren.

Den här årstiden börjar den att bli aktiv och patrullera stränderna – den eftertraktade harren. Få fiskar kan slå till så snabbt som den, när den likt en torped attackerar betet. Öka dina chanser att fånga den med våra tips.

Vårvintern – en högtid för fiskare. Foto: Kristian Rantala

Fiskejournalen tar hjälp av Kristian Rantala och de övriga guiderna kring Storsjö Kapell, i södra Jämtland. Där började harren att hugga för några veckor sedan, och de uppmuntrar fler att komma dit och testa detta roliga kikfiske.

Här kommer deras tips för ett roligare harrfiske:

1) Fiska strandnära och sök efter strömsatta partier kring uddar och sund då den mesta födan finns i strandregionerna. Ljungan rinner igenom Storsjö kapell och där kan man ha ett riktigt lyckat pimpelfiske efter harr och sik. Fisket bedrivs från i mitten av februari och fram tills islossningen och vi fiskar på djup mellan en halvmeter vatten ner till 2 meter. Bästa tiden generellt brukar vara fram emot vårkanten mars/april då vårvärmen är på ingång.

2) Utrustningen vi använder oss av är enklare pimpelspön och vi

Tillbaka till jaktmarkerna. Foto: Kristian Rantala

fiskar uteslutande med mormyshka/microbalanser. Vill man vara mer avancerad så kan man fiska med mormyshkaspön som är utrustade med känsliga toppar. Rekommenderad diameter på linan är mellan 0.14-0.20. Beroende på vad för typ av mormyshka man använder. Guidens favoritfärger för ett lyckat harrfiske är lila och orangea mormyskor, och även den legendariska putterik pirken.

3) Ha tålamod! Sluta inte fiska för att det inte nappar. Var aktiv hela tiden och sök efter fisken! Ta med en rejäl masksäck och gör upp en eld och njut av fjällvärlden! Varm mat och drycker förgyller alltid fiskepasset!

Utmaning: Kan du pricka in dessa landskapsfiskar?