Havskatt och räka blir gärna sambos

Havskatten är inte vacker men god. Så god att den nu hotas av utrotning. Foto: Magnus Lundgren / Wild Wonders of Europe

Räkor tillåts flytta in i havskattens hålor på havsbotten, och räkorna tar sig gärna en och annan munsbit av havskattens favoritmåltid – sjöborrar. Om havskatten har någon glädje av sin räkkompis, annat än sällskap, är osagt.
Den skrynkliga blågrå havskatten är en prisad delikatess som växer väldigt långsamt och som kan bli över 20 år gammal. Det gör den väldigt sårbar för det riktade fiske mot den som nu pågår i Atlanten. Mer än 80 procent av de kommersiella fiskbestånden i Europa antas vara överfiskade och en tredjedel riskerar att aldrig mer kunna återhämta sig. Därför måste de styrande i Europa förstå allvaret och fatta beslut som sätter stopp för slöseriet av denna viktiga resurs.
Fotoprojektet Wild Wonders of Europe vill visa på vilka fantastiska skatter vår Europeiska natur har och på så sätt få människor och politiker att förstå vikten av att bevara den.
Se fler bilder i Wild Wonders of Europe stora utomhusutställning som står på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm hela sommaren, 25 juni – 29 september 2013.

Mer info här