Hökmark lägger dimridå?

Vad menar Gunnar Hökmark när han säger sig ha ”rättat sin felröst”?

Vad menar Gunnar Hökmark när han säger sig ha ”rättat sin felröst”?

När moderaten Gunnar Hökmark tryckt på ”fel knapp” vid två fiske- och miljörelaterade omröstningar i EU fick han utstå hård kritik på sociala medier. Han svarade många av de frågor han fick med budskapet att ”röstfelet är rättat”. Något som inte är möjligt.
Gunnar Hökmark röstade ja till fortsatt bottentrålning på känsliga djuphavsområden och ja till fortsatt fiske på det ockuperade Västsaharas vatten. Efteråt skulle det visa sig att han tryckt på ”fel knapp” vid båda tillfällena.
Det dröjde inte länge innan Hökmark fick frågor på sociala medierna Facebook och Twitter. Bland annat skrev Sarah så här på Facebook: ”Kan man få en förklaring till varför du röstade ja till bottentrålning? Helt vansinnigt”.
Hökmark svarar: Håller helt med, en felröst som är rättad.”
Han ger svar med samma budskap till många andra som undrar samma sak, även på Twitter.

Kan inte justeras i efterhand
Problemet är att Hökmark inte kan ändra sin röst, hur mycket han än påstår detta. Han kan däremot protokollföra att han ”röstat fel” och hur han egentligen avsett att rösta.
Fiskejournalen har försökt att nå honom för en kommentar utan att lyckas. Frågan som inte fått svar är – vet inte Hökmark vilka regler som gäller vid ”felröstning”?
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn