ANNONS

Hoppfullt besked: Torsken kvar i Bohuslän

Torskbeståndet kan vara på väg att kollapsa i Östersjön.
ANNONS

Mitt i alla dystra larm om havens tillstånd så kommer ett glädjande besked från Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Resultat från nya undersökningar visar nämligen att lokala torskbestånd fortfarande finns kvar vid Bohuskusten.

Kustvattnen har provtagits med håv för att samla in och uppskatta tillgången på torskägg och därefter har äggens DNA analyserats. De konstaterar att upptäckten av lokalt lekande torsk är ett uppmuntrande upptäckt som visar på behovet av uthållighet i arbetet att bevara havets biologiska mångfald och produktionsförmåga. Dessa små bestånd kan antingen vara resultatet av kolonisering eller att de tidigare lekbestånden inte helt försvunnit.

– Våra resultat visar på att det finns ett eget lokalt torskbestånd vid Bohuskusten, men det är ännu okänt hur gammalt det är. Det kan ha uppkommit nyligen genom kolonisering men även vara en rest av det tidigare lokalt stora torskbeståndet. Det är i alla händelser utomordentligt viktigt att beståndet skyddas effektivt, säger Henrik Svedäng, Havsmiljöinstitutet, en av författarna till artikeln som nyligen publicerades i ICES Journal of Marine Science.

Läs om hotet mot torsken:

Värme hotar Östersjöns torsk

Publicerad: 07 December 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS