ANNONS

Hösten på havet: Beroendeframkallande metod på platta fiskar!

Slätvar kan bjuda på häftiga upplevelser under hösten. Foto: Privat
ANNONS

Nejdå, fiskesäsongen till havs är långtifrån över. Smörj upp rullen och fila krokarna, och ge dig ut på jakt efter roliga fångster från båt och land. Erfarne havsfiskaren Mattias Jonsson från Team Isola tipsar Fiskejournalens läsare om spännande arter på hösten.

Piggvar och slätvar.

Piggvar i all sin prakt. Foto: Privat

Under hösten har du chans att komma i kontakt med dessa häftiga plattfiskar på två olika metoder.
1) Driftfiske med långsmala fiskstrimlor i farter på mellan 0,7–1 knop på sand- och grusbottnar. Ett klassiskt hett ställe för denna typ av metod är Lappen i norra Öresund. Tacklet som används är ett vanligt släptackel på 1–1,5 meter med dubbla krokar för att aptera fiskstrimlan. Lägg gärna en position om du lyckas få en var, ibland står fisken fläckvis och ofta kan det hugga på en ny drift i precis samma område! Gångbara djup är 8–12 meter för dessa coola plattfiskar.

2) Kikmete på grunt vatten längs med västkusten.
Normalt så utövas det populära kikfisket efter pigg/slätvar under våren då fisken i vårvärmen går upp och lägger sig grunt, ofta på bara någon meter eller två. Denna metod går dock utmärkt att använda sig av även på hösten, även om det kanske inte är lika mycket fisk uppe på det grunda som på våren. Använd en gummibåt med elmotor och en vattenkikare och spana av branter på mellan 1–3 meters djup. Kom ihåg att vararna är mästare på att kamouflera sig mot botten, så spana noggrant. Fiska med jiggar som imiterar vararnas huvudföda, småfisk i olika varianter. När jiggen presenteras tillräckligt nära piggvaren och den är på hugghumör slukas jiggen på ögonblicket av en sekund.
Ett riktigt beroendeframkallande fiske som måste upplevas!

Tänk dock på att fisken ofta är stationär, så var rädd om fisken och återutsätt de större exemplaren, de är viktiga att ha kvar i vattnet för framtida reproduktion, hälsar Mattias Jonsson.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 21 oktober 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS