Inga rudor från Paviken godkänns

ANNONS

Rekordrudan på 3070 gram kommer förmodligen att strykas.

Viktigt meddelande angående rudor och rudafisket i Paviken.
Från och med nu (juli 2011) kommer inte några rudor fångade i Paviken, Gotland, att nyregistreras i Storfiskregistret. Anledningen är givetvis resultaten från nyligen utförda DNA-tester som visar att samtliga fångade rudor är hybrider mellan ruda (Carassius carassius) och silverruda (Carassius gibelio).
− Tills vidare kommer alla tidigare godkända rudor från Paviken att finnas kvar i registret. Däremot innebär de nya uppgifterna att vi inte tar in nya fiskar tills vidare. Framöver kommer det eventuellt att behövas en diskussion kring andra vatten och om eventuella registreringar av arten silverruda, säger Nicka Hellenberg, ansvarig för Sportfiskarnas storfiskregistrering.

Beslut om rekordet
Inom kort kommer också beslut fattas om det svenska rekordet på ruda. Sportfiskarna återkommer givetvis i ärendet så snart det är möjligt.  Med största sannolikhet kommer det tidigare rekordet, som ju är en hybrid, att strykas. Röster höjs också mellan varven för att på sikt börja registrera hybrider av olika slag. Om det låter sig göras och hur en sådan registrering skulle se ut återstår att se. Tyck gärna till och diskutera på Storfiskbloggen, www.sportfiskarna.se.
Morgan Fihn

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 09 July 2011
Av: Morgan Fihn
ANNONS