ANNONS

Ingen ljusning för torsken i Havstensfjorden

Torsken är påväg att försvinna från Bohusläns fjordar. Foto: Patrik Eld
ANNONS

Trots att det varit förbjudet att fiska torsk i Havstensfjorden utanför Uddevalla i tio år ökar inte beståndet. Forskarna är rådvilla när man ser att andra arter ökar inom de fiskefria områdena.

Vattnen utanför Uddevalla är en del av det så kallade 8+fjordar-projektet. Ett av landets mest genomgripande och väladministrerade fiskevårdsprojekt som belönats med flera priser. Men allt hårt arbete till trots finns det inte mer torsk nu än när projektet startades för ett decennium sedan.

Anledningen till att torsken inte ökar trots att den fredats från allt fiske är något av en gåta för forskarna. Statens lantbruksuniveritet säger till Sveriges Radio att man betraktar torskbeståndet här som kollapsat. Vi mätningar kan man se att att det finns torskägg i vattnet under lekperioden, men om det är mycket eller lite kan man inte säga eftersom det inte finns några historiska mätningar att jämföra med.

Vad forskarna inte säger är att både säl och skarv ökat explosionsartat under samma tid. Hur mycket dessa predatorer påverkar beståndet i förlängningen är omtvistat men enligt teoretiska beräkningar och erfarenheter från andra vatten är påverkan på redan svaga bestånd enorm.

Publicerad: 30 januari 2023
Av: Anders Nicander
ANNONS