Isfiskenostalgi

Pimpelfiske är en mycket lärorik film om isfiske efter abborre.

Vill man se härligt nostalgisk fiskefilm långt från stockmusik och cykeltröjor kan man kolla in Christer Mattssons och Benny Lindgrens film Pimpelfiske. Här finns finns massor att lära om abborrpimpel även om det mest är småfisk som kommer upp ur hålen.

Pimpelfiske är en otroligt älskad fiskeform och varje mildvinter lämnar stora skaror av frustrerade isfiskare bakom sig. Nu för tiden får man resa norrut eller vara blixtsnabbt på plats de få dagar det finns is som bär. Då är det extra kul att se fiskefilm om pimpelfiske från en tid då isen låg så gott som varje vinter.

I filmen Pimpelfiske får vi följa med de legendariska sportfiskarna Arne Broman och Kaj Jonsson på isfiske på sjöar i främst Östergötland. Fjorton dagars filmade blev till en timma film med stort fokus på tävlingsfiske. Kaj Jonsson var en synnerligen skicklig tävlingsfiskare och många av tipsen vi får är direkt anpassningsbara till vårt fiske i dag oavsett om man tävlar eller bara pimplar för nöjes skull.

Dock ska det noteras att det inte finns någon som helst anledning att, som vi ser i filmen, avliva de småabborrar som man ändå inte ämnar äta. Förr sa man att man skrämde iväg stimmet om man släppte tillbaka abborrarna. Det är fel.

Filmen är en i raden av filmer som producerades av Fiskejournalen.

Du hittar filmen på Youtube.

Publicerad: 06 March 2023
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik: