Ismete med livet som insats

Markus kämpade sig hundra meter genom en is som brast när han försökte ta sig upp på den.

Markus Wickelgren gav sig ut för ett pass ismete på en sjö på småländska höglandet. När han gick ut på isen på morgonen var det minusgrader och isen kändes stabil. Längre fram på dagen när vårsolen brände på isen var situationen en helt annan och det fanns ingen säker väg in till land.

Det ska sägas med en gång. Utan god kondition, bibehållet lugn och en kunskap om hur man tar sig upp på isen om man trillat i vatten kunde den här historien slutat helt annorlunda. Isar är aldrig helt pålitliga och särskilt vårisar är något man bör ha den största respekt för.

När Fiskejournalen ringer upp Markus har det hunnit gå några dagar och filmen från hans ofrivilliga vinterbad har sprängt sociala medier.

Markus berättar att han testade isen på flera platser direkt på morgonen och han bedömde den som säker. Den skiftade visserligen kraftigt i tjocklek men den kändes stabil. Framåt elvatiden går han så igenom med ena foten och han förstår att situationen inte lägre är hållbar. Han beslutar sig för att ta sig mot land men den väg han tagit ut på isen är helt förändrad. Isen håller på att brytas upp.

När Markus insåg att han befann sig i ett kritiskt läge satte han på den lilla filmkameran han hade på kläderna. Han tänkte att det kunde vara viktigt att dokumentera för att kunna visa i framtiden. Som fotograf förstår jag vad han menar. Man vill alltid komma hem med bra material. Samtidigt enas vi om att det är ett märkligt sätt att förhålla sig till en livsfarlig situation.

Markus var på många sätt mer förberedd än de flesta av oss skulle ha varit. Han har tränat att ta sig upp med isdubbar och berättar att i lumpen kunde han göra det på trettio sekunder. Han har god fysik och, som kompisarna skriver på Facebook, en mycket stark vilja.

—Men det hjälper inte när isen som man försöker ta sig upp på inte bär utan hela tiden bryts sönder, säger Markus.

—Jag hade kanske en naiv överlevnadstro och tänkte att jag fixar det här. Men jag drabbades också av en mycket svart tanke precis i början. Jag tänkte att så tänker kanske alla som har hamnat i vattnet och det är kanske det som gör att man inte håller hela vägen.

Markus har fått mycket stöd från familj och vänner och inte minst från folk i sociala media. När man pratar med Markus känns det som om det är först nu som som han på allvar börjar ta in hur illa det kunde gått.

I nio minuter kämpade Markus för att ta sig in till land. På filmen ser vi sju minuter av hans kamp och vi hör honom säga åt sig själv att ta det lugnt och senare att det har gått bra.

Jag frågar Markus vad hans sambo, vars telefon han ringer ifrån, sa när han berättade vad som hänt.

—Först sa hon att; jag sa ju att du inte skulle åka ut för du kommer trilla i. När hon sedan fick se klippet tittade hon i trettio sekunder sedan bröt hon ihop.

Markus hade ingen torrdräkt eller flytkläder Han hade sina vanliga fiskekläder och fiskebyxorna fylldes med vatten vilket gjorde att han fick släpa på ytterligare femton kilo i sin kamp genom isen.

När vi summerar frågar jag vad han har för råd till andra som ska ut på en osäker is.

—Var alltid två när ni går ut på isen. Och hamnar ni i nöd så ring räddningstjänsten. Jag förstår i efterhand inte varför jag inte gjorde det.

—Men framförallt; ta ett bättre beslut.

Betyder det att inte ge sig ut på en osäker våris?

Ja.

Se filmen från Markus kamera här

Publicerad: 24 mars 2023
Av: Anders Nicander