Jämtkraft vägrar fiskvägar

ANNONS

Anders Ericsson är ordförande för Svensk Energi och VD för Jämtkraft. Hans uttalande i Östersundsposten om biologisk mångfald har väckt uppmärksamhet.

Svensk Energis ordförande Anders Ericsson, också VD på Jämtkraft AB, ger klara besked om biologisk mångfald.
I en artikel i Östersundsposten, lördag 27 augusti, får Anders Eriksson frågan varför Jämtkraft inte gör något åt torrfårorna och vandringshindren i sina vattenkraftverk.
– Det är inte vårt miljömål, svarar Anders Ericsson.
Det raka och ärliga svar som Jämtkrafts VD levererade har rört upp känslor bland Östersundspostens läsare. Christer Borg, Älvräddarna, är dock inte förvånad över ståndpunkten.
­– Den här inställningen till miljön från kraftindustrins sida är ingen nyhet för oss, men oftast brukar de försöka dölja det, säger Christer och tillägger att han uppskattar Anders Ericssons ärlighet.
De flesta politiker i den sittande majoriteten i riksdag och regering anser att kraftindustrin frivilligt borde åtgärda de miljöproblemen som vattenkraften skapar. Det går dock så långsamt att riksdagen nu ska ha en utfrågning om bekymren. Denna går av stapeln 4 oktober och såväl Christer Borg, Älvräddarna, som Jämtkrafts VD, tillika Svensk energis ordförande, Anders Ericsson är inbjudna som talare för sina respektive organisationer.
– Med den här typen av klara besked att man inte bryr sig om den biologiska mångfalden måste nu politikerna vakna och förstå att lagstiftning är det enda sättet att komma åt miljöproblemen i våra kraftverk, säger Christer Borg.
Morgan Fihn

Publicerad: 13 September 2011
Av: Morgan Fihn
ANNONS