Jani Kiviniemi bände upp storlax på skräpflugan

Jani Kiviniemi med sin storlax från Lögdeälven. Foto: Privat.

Under en helg i juni kliver Jani ner till Lögdeälven. Han apterar flugtafsen med en ny kreation. När flugan landar i vattnet så bär det av.

Lögde älv är en liten skogsälv i Västerbotten. Under senare år har laxbeståndet blivit starkare vilket har gjort att laxfisket har börjat att ta fart.

En helg i slutat av maj var Jani Kiviniemi hos en kompis. Dom grillade och pratade så klart om fiske. Kompisen visade upp sitt bindningsmaterial. Då passade Jani på att skapa en ny fluga av kompisen så kallade skräpmaterial.

Helgen efter, vid klockan ett, stegade Jani ner mot Lögde älv. Dom mörka molnen hängde i luften och regnet föll ner mot marken.

– Då jag kom fram till platsen så var jag ensam. Vattnet var mycket högt. Vattentemperaturen låg kring 12 till 14 grader Celsius. Anledningen till besöket var att jag ville testa mitt nya flugspö, berättar Jani Kiviniemi till Fiskejournalen.

När flugan landar på vattnet så suger det till i spöet. Laxen sticker på en gång. Jani känner att det är en stor fisk så han lägger så hård press som han vågar.

Efter 40 minuter gör Jani ett landningsförsökt och det går vägen. Den fina laxen vägde mäktiga 17,1 kilogram.

Men vad hände med skräpflugan?

– Nu har jag döpt flugan till Rubbish, avslutar Jani glatt.