Jätterymning av yellowtail: ”Högg på allt”

Blanka krokar räckte när rymd fisk jagade runt båtarna. Bild: Downrigger shop

En öppen odlingskasse i södra Australien har kollapsat till följd av hårt väder. Det ledde till att omkring 20 000 yellowtail kingfish rymde – och att sportfiskare i området upplevde otroligt fiske.

Yellowtail kingfish, eller gulstjärtad amberjack som arten heter på svenska, är en rovfisk som förekommer naturligt runt Australiens kuster. Men sedan 18 månader tillbaka pågår även ett femårigt odlingsprojekt i öppna kassar utanför kusten i New South Wales.
I dag önskar nog de ansvariga för odlingen att naturens krafter hade tagits på större allvar, eftersom en av kassarna nyligen slets sönder i höga vågor. Uppemot 20 000 fiskar rymde och sportfiskare kom snabbt för att testa fiskelyckan.

”Jag har aldrig upplevt något liknande trots att jag fiskat i 40 år”

– Jag har aldrig upplevt något liknande trots att jag fiskat i 40 år. Fiskarna lockades nog av ljudet från våra båtmotorer och de högg på allt, även på blanka krokar, säger Jeff Thompson till The Sydney Morning Herald.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/downrigger/videos/1566683956758899/”]

Uppskattningsvis har omkring 3000 fiskar hunnit infångas. Vad de återstående rymlingarna ger för ekologiska effekter återstår att se.

Läs mer här.

Hans Hällman