Juktån gör stark comeback som ett fiskeparadis

Följ med på en tur längs restaurerade Juktån. Foto: Från Youtube
ANNONS

Umeälven och dess biflöden har fått gå igenom stora prövningar, där fisk och annat vattenliv fått stå tillbaka för vattenkraftens framfart. Nu jobbas det hårt för att göra Juktån till ett fiskeparadis igen.

Det är många aktörer som gått samman för att jobba med Juktån, som redan är ett populärt tillhåll för sportfiskare. Förhoppningen är att vattnet ska nå ännu högre höjder, vilket också skett genom de restaureringsåtgärder som genomförts i den ideella föreningen Samverkan i Umeälvens regi.

Styrelsen består av lokala organisationer, kommuner genom Blåvägen föreningen, Naturskyddsföreningen och Umeå Universitet. Syftet är att utföra åtgärder som minskar negativa effekter som kraftverken har på ekosystemet, men även att utföra restaureringar i biflöden. Arbetet sker enligt Ramdirektivet för vatten.

Under 2019 arbetades det flitigt längs Juktån, där många trösklar och rensningar revs, samt att flera sidofåror fick sitt vatten tillbaka. I selen finns det ett starkt bestånd av gädda och abborre, och målsättningen är att harren och öringen ska bli både större och fler genom att inta nya och gamla strömsträckor.

Ni som vill se hur det ser ut längs de restaurerade sträckorna av Juktån kan spana in filmen nedan, där Roine Öberg dokumenterar från sin kajak. Det blir också lite inspirerande gäddfiske på slutet.

Publicerad: 28 February 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS