Just nu: Tonfisk i Öresund – unika bilder på Fiskejournalen

Se Fredericks unika film på hoppande tonfisk i Öresund. Endast här på Fiskejournalens sajt.

I onsdags lyckades sportfiskaren Frederick Berg från Helsingborg fånga två jagande Öresunds-tonfiskar på bild. Se filmen här på Fiskejournalen.

SLU och Sporfiskarna har precis knutit ihop säcken för ännu ett lyckat tonfiskprojekt. Sex nymärkta fiskar kan förhoppningsvis ge oss en eller flera förklaringar till artens gåtfulla liv. Men än finns det fisk kvar nära svenska kusten, ja ända inne i Öresund. Sportfiskaren Frederick Berg och hans vän var ute och fiskade torsk och makrill när ett maffigt skådespel plötsligt uppenbarade sig framför deras ögon. Läs Fredericks upplevelse om händelsen:

Från ingenstans hoppade något stort precis bakom båten, så nära att det stänkte vatten på oss.

– Jo, vi var ute och fiskade torsk och makrill runt tolvsnåret, nära den röd-vita bojen strax utanför Helsingborg. Det började med bra fiske sen helt plötsligt slutade det hugga. Vi fortsatte vårt fiske och lät båten drifta lite för att täcka yta. Från ingenstans hoppade något stort precis bakom båten, så nära att det stänkte vatten på oss. Vi såg inte riktigt vad det var men min kompis att tog upp min telefon och börja filma. Det tog några minuter sen såg vi ett enormt plaskande i ytan en bit bort. Vi såg skymten av en mörk rygg och jag sa till min kompis att det nog bara är en tumlare. Han höll inte med och påpekade att fenorna inte stämde överens med tumlarens . Någon sekund senare insåg jag hur fel jag hade när två stycken enorma tonfiskar hoppade upp i luften och landade rätt klumpigt på buken. Jag skulle gissa på att det var cirka 12-20 tonfiskar i området, på båda sidor av båten. Vi följde stimmet som rörde sig mot Hittarp-hållet ett tag innan de försvann längre bort. Utom synhåll, berättar Frederick för Fiskejournalen.

Se Fredericks unika film på de hoppande tonfiskarna. Endast här på fiskejournalen.se