Kalla chocken för Calle – fick upp haj i hålet

Calle Hjelm med sin vassa fångst. Foto: Privat

Frågan är om detta inte är vinters vassaste bonusfisk? Calle Hjelm var ute med sina anhöriga för att försöka pimpla upp några plattfiskar på Gullmarsisen – och till sin stora förvåning kom det upp en haj ur hålet.

Det är många som tagit chansen att pimpelfiska när isen även kommit till de södra landsdelarna. Calle Hjelm åkte ut på utflykt med sin bror Pelle och pappa Mikael, och de fick med sig en klassisk fiskehistoria i ryggsäcken hem.
– Det var första passet i år på Gullmarsisen, och vi skulle kolla om det var några plattfiskar och vitlingar i farten. Efter någon timmes fiske med många fina vitlingar och någon enstaka plattfisk så hade jag ett bättre napp som jag krokade. Jag kände att detta är något helt annat utöver det vanliga, berättar Calle för Fiskejournalen.

Tankarna började gå runt i huvudet på sällskapet, och de diskuterade sinsemellan vad det egentligen var som huggit betet.
– Sedan såg vi att det var en pigghaj som jag hade på kroken, så vi tog det försiktigt och skonsamt mot fisken. Vi tog en snabb bild på den, för att ha ett minne som jag kan titta tillbaka på i dessa tuffa tider nu, för en sportfiskeguide som mig.

Det ska tilläggas att pigghaj är en fredad art och inget som man ska bedriva riktat fiske efter. Den ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas – vilket såklart Calle har koll på. Både han och andra sportfiskare vittnar om att det blivit gott om pigghaj inom vissa områden, vilket är glädjande nyheter.

– Såklart fick den snabbt simma tillbaka ner i havet igen. Hajen var uppe i max 30 sekunder, och gick snabbt att kroka av. Tack och lov var det inte så kallt heller, så att den riskerade att frysa ögonen eller så. Den var väldigt pigg när den simmade iväg och nu kan den förhoppningsvis föröka sig och stärka beståndet ännu mer, hälsar en glad fångstman.

Relevanta produkter från vår fiskebutik: