Kan havets härskare krympa skarvbeståndet?

Antalet skarvbon i Stockholms län ska halveras, enligt förslaget från länsstyrelsen. Foto: Maria Ovegård

Skjut av dem! Det är en vedertagen uppmaning när det gäller skarvbestånd som anses orsaka problem. Men Sotenäs testar nu en mer naturlig modell.

De hoppas nämligen att havsörnen ska kunna reducera skarvbeståndet längs Bohuskusten, vilket på sikt kan gynna både torsken och annan fisk som skarven äter. Till saken hör dock att havsörnen lyser med sin frånvaro i denna landsdel sedan lång tid tillbaka. Med andra ord så måste de lockas tillbaka på något sätt.

Därför lägger Sotenäs havsörnsprojekt sedan slutet av november ut stora lådor med sill för att locka hit rovfåglarna, enligt SVT.se. Och minsann – strax innan jul så siktades det en havsörn vid en sillåda vid Habybukten.

– Vi har tittat på projekt i Norge där de gjort såhär och det har fungerat bra, säger Per-Olof Samuelsson projektledare Sotenäs Havsörnprojekt, i SVT-inslaget.

Den hårt debatterade skarven äter väldigt mycket smolt och annan småfisk, och har dessutom inga naturliga fiender. Frågan är alltså om detta kan bli framgångsrikt och bilda modell i fler skarvtäta områden.

Se hela inslaget här!

Läs mer om skarv i Fiskejournalen:

https://wp.fiskejournalen.se/sorglig-upptackt-skarv-at-mangder-av-oringsmolt/