Kärkis tre bästa tips för Stockholms skärgård

John Kärki med ett skönt exemplar av Stockholms havsöringar.

Storöringarna kring Stockholm har börjat patrullera stränderna. Det kan fiskeprofilen John Kärki intyga, som själv fångade ett praktexemplar på över 4 kilo nyligen.

– Det var visuellt fiske på den högre skalan när denna individ betade gammarus på en vindstilla yta. Första kastet med en imitation bunden på storlek 10, reste sig en massiv plog bakom flugan. Linan spände upp kort därefter, följt av en tung och segdragen batalj över grunt vatten. Storöring i håven, 70 centimeter plus och 4 pannor, konstaterar John Kärki.

Han har inget emot att dela med sig av sina bästa havsöringstips till Fiskejournalens läsare. Följ dem och öka chansen till drömhugg du också:

1) Håll koll på vattenytan och leta aktiv fisk. Lär dig läsa vakbilder. Försiktiga vak eller rena virvelvak indikerar att fisken äter kräftdjur, fiska då med en fluga som imiterar ett kräftdjur i form och rätt storlek. Om fisken vakar mer explosivt med kraftfulla vak så vattnet sprutar är det småfisk på menyn. Imitera då en liten fisk (spigg, nors, strömming, löja eller mört) i form, storlek och rörelse. I detta sammanhang kan det ibland vara väldigt effektivt att fiska med en fluga som har en ”magic head” framtill, alltså en liten tratt som gör så flugan blir mer slingrig och livlig i vattnet.

2) Fiska exponerade uddspetsar med närhet till djupt vatten. Öringen i skärgården är främst pelagiskt levande och nyttjar grundplatåerna i större utsträckning till att ”smälta” maten som den intar i strömmingsstimmen på djupt vatten. Värmeskillnaden på grunt vatten gör att fiskens metabolism ökar och där med kan den smälta maten snabbare och på så sätt gå ut i stimmen mer frekvent för att äta. Den strategin gör att fisken växer snabbare och blir större. Just uddspetsar är utmärkta ”smältplatser” där varmt och syrerikt vatten driver in samt att det finns gott om skydd med stenar och växter där fisken tryggt kan stå i skydd från säl och annan predation.

3) Fiska ytterskärgården i maj. När innerskärgården blir för varm brukar fisket i den svalare ytterskärgården blomstra när öringen jagar tobis och spigg frenetiskt över tånglandskapen i grunda vikar och runt uddar.

Läs även detta:

Sensationellt stora abborrar hittills under våren 2019

Publicerad: 28 April 2019
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: