Kinnekulleträffen – final med laxens bästa i fokus

Fjolårsvinnarna i Team Olssons fiske. Fredrik Bäckström, Anders Olsson och Claes-Göran Olsson (Foto: B Blomqvist www.outdoor.se)

Nu ska det avgöras vilka som är landets vassaste trollingfiskare. Under 12–14 april avgörs den klassiska Kinnekulleträffen – som är sista deltävlingen i Swedish Trolling Masters 2019.

Närmare 90 ekipage kommer att lätta ankar från Hönsäters Hamn i Hällekis, och vindprognoserna ser vettiga ut så allt pekar på att arrangörerna kan släppa ut båtarna alla tre dagar.

Tävlingsledaren Fredrik Andersson är såklart laddad inför tävlingen, och han understryker att detta är ett arrangemang som faktiskt gynnar laxen i Vänern.

– All lax kommer scannas för att se eventuella PIT-TAGS (en märkning i bukhålan av odlad Klarälvslax som är satta i älven av Fortum. Ett antal 1–2-åriga smolt är märkta och resultaten skall användas för att se eventuella skillnader i uppvandring), berättar Fredrik för Fiskejournalen.

Det kommer även tas vävnadsprov under fredagen och lördagen för att se om fisken har IPN, en mycket viktig provning som i princip bara är möjlig i samband med större trollingtävlingar.

– Vi hade ett fantastiskt bra fiske vid Kinnekulleträffen 2018, då isen släppte i hamnarna veckan innan träffen, ett större varmvattenområde vid Hindens rev hade lockat stora mängder lax dit och fisket var det femte bästa genom tiderna, sett per fångad godkänd fisk per båt och dag (1,52 gk fisk/båt/dag), berättar Fredrik.

I år så är inte väderförutsättningarna riktigt lika bra men fisket efter grov fisk har varit exceptionellt bra den gångna vintern, enligt Fredrik.

– Jag tror inte det någonsin fångats så här mycket stor fisk över 10 kilo tidigare, den största vi känner till är en lax på 13,6kg. Förmodligen är det återutsättningarna -15 som genererar all den grova fisken som finns i sjön i dagsläget, merparten av den fisken är då förmodligen inne på sitt sista levnadsår så vill man fånga en grov Vänerlax så är det läge att passa på.

Enligt Fredrik muttras det i vissa delar av sjön om att det är ont om mindre fisk men stundtals är det mer mindre fisk (både över och under minimimått) i andra delar av sjön. Fångststatistiken från Kinnekulleträffen är ett av de viktiga verktygen som Länsstyrelserna och forskningen har för att se trender och kunna genomföra förändringar i förvaltningen av Vänerns silverskatter, enligt Fredrik.

– Totalt sett behöver det sättas mer 2-årig smolt i sjön för att vi skall kunna ha ett bra sportfiske efter lax och öring i hela sjön, mycket talar för att det behöver sättas 90 000 smolt per år. I dagsläget löser inte Laxfonden detta och vi hoppas finansieringen kan lösas framöver via LEDER-projektet ”Lax i Vänern”, att de hittar nya finansieringsvägar.

Kinnekulleträffens finansiella överskott går oavkortat tillbaka till sjön i form av en smoltutsättning året efter, denna utsättning görs i samarbete med Laxfond Vänern. Våren 2018 finansierade Kinnekulleträffen 11 000 smolt till ett värde av cirka 240 000 kronor, mycket tack vare ett generöst bidrag från Sparbanken Skaraborg.

Våren 2019 sätts smolt för överskottet från Kinnekulleträffen 2018, det rör sig om 5 000 smolt till ett värde av cirka 110 000 kronor.

– Vi hoppas på samma överskott från årets tävling! Trollarna i Götene SFK som arrangerar Kinnekulleträffen lever efter mottot ”Man måste så innan man skördar”, hälsar Fredrik Andersson.

Läs mer om trolling i Fiskejournalen:

Laxlivet leker för Abelsson – trippelhugg med 16 kilos i topp

 

Publicerad: 12 April 2019
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: