Klart i riksdagen: Miljöanpassningen av vattenkraften bromsas

I år slås rekord i uppvandrande lax och öring i Testeboån. (Arkivbild - föreställer inte Testeboån)

Nu är det röstat och klart. En majoritet i riksdagen vill att miljöanpassningen av svensk vattenkraft stoppas, eller åtminstone bromsas tills dess att processen fått nya förutsättningar.

Som Fiskejournalen redan skrivit om så fick Centerpartiet förra veckan med sig en majoritet i Civilutskottet, avseende den Nationella Planen för miljöanpassning av vattenkraften.
Kort sagt innebär det att Sverige ska utnyttja alla möjligheter och undantag för att minska ”negativa effekter på vattenkraftselen”.
Exakt vad detta kommer att innebära återstår att se, men det är ett stort bakslag för fiskvänner, Älvräddare och andra aktörer som hoppats att processen äntligen ska komma igång fullt ut.

En majoritet i riksdagen röstade under onsdagen ja till att tidsplanen för omprövningarna behöver justeras, ”om inte regeringens prövning av vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram för tidsperioden 2021–2027 är klar när ansökningstiden för nästa prövningsgrupp löper ut”.
Vidare bör alltså regeringen också se till att alla nödvändiga åtgärder för att minska omprövningarnas negativa effekter på vattenkraftselen vidtas och att de undantag som EU-rätten medger används fullt ut, enligt riksdagens beslut. Röstsiffrorna var 161 mot 141, och 47 ledamöter var frånvarande.

”Tragiskt”
Sverige har redan fått EU-kritik för att vara alldeles för generöst med att medge undantag för miljöanpassning. Det återstår att se hur detta rimmar med arbetet kring EU:s vattendirektiv.
En av dem som röstade emot förslaget är Elin Segerlind, Vänsterpartiets talesperson i fiskefrågor.
– Miljöåtgärderna i den svenska vattenkraften är kraftigt eftersatta. Det är tragiskt att en majoritet i riksdagen med Centerpartiet i spetsen driver på för att den nödvändiga miljöanpassningen inte ska genomföras eller i bästa fall genomföras i så liten skala som möjligt, säger hon till Fiskejournalen.

Publicerad: 23 March 2022
Av: Anders Lundin