ANNONS

Klubbar om fiskbristen: ”Läget är i högsta grad akut”

Hanna Nordstrand, ordförande i Grycksbo fiskeklubb. Foto: Privat
ANNONS

En del av det svenska sportfisket är under hot. Det handlar fiskbrist, där flera destinationer helt enkelt kan bli utan exempelvis regnbåge eftersom efterfrågan är för stor. Några av klubbarna som berörs är Sala Fiskevårdsförening och Grycksbo fiskeklubb.

Fiskejournalen berättade tidigare i veckan om att efterfrågan på regnbåge är större än tillgången, och att bland annat Ulf Hallins fiskodling norr om Hagfors, som förser flera klubbar med regnbåge, har fått säga nej till kunder.
Klubbar letar nu desperat efter fiskodlingar, så att de kan hålla sina vatten vid liv, en av dem är Sala Fiskevårdsförening.
– Som ideell förening där vår enda inkomst är sålda fiskekort så vore det förödande om vi inte fick tag på sättfisk. Läget är i allra högsta grad akut, säger föreningens ordförande Thom Blomquist till Fiskejournalen.

För deras del handlar det om vattnet Järndammen, där de tidigare satt ut mellan 1–1,5 ton varje säsong. Detta räckte dock inte på långa vägar, eftersom fiskeintresset exploderade i samband med pandemin. De har närmast tredubblat antalet sålda fiskekort.
– Under 2021 har vi satt i 3 ton, men just nu vet jag varken när eller ens om vi får mera fisk i år och nästa år, säger Thom uppgivet.

Även Grycksbo fiskeklubb tillhör de föreningar som haft mängder av besökare senaste säsongen, och där fisken kan börja sina i framtiden.
– Vi har dock lyckats boka upp fisk, men vi vet inte hur det ser ut i framtiden, säger klubbens ordförande Hanna Nordstrand till Fiskejournalen.

Hon säger att Sportfiskarna är informerade om problematiken, och hon tycker att fiskeklubbar måste gå samman för att hitta långsiktiga lösningar.
– Det är många som hört av sig till oss för att få råd. Vi hoppas så klart på det bästa utifrån problematiken som råder just nu, konstaterar hon.
Fiskejournalen rapporterar såklart vidare om händelseutvecklingen kring fiskbristen.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 23 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS