ANNONS

Köldstela gäddor älskar flugor – 5 heta tips från den danska eliten

Morten Valeur med en grann vårgädda över tio kilo. En dröm för gäddflugfiskaren. Läs Mortens bästa tips för gäddfiske i kallt vatten.
ANNONS

Våra grannar söderöver har tröttnat på pandemin och begett sig ut på jakt efter gäddan. Den här gången med flugspöet i ena näven och flytringen i andra. Här kommer en hälsning från den danska sportfiskaren Morten Valeur. 

Morten fick ett nytt flugmönster av hans svenska vän Peter Alexandersson som visade sig fungera utmärkt för den trötta vintergäddan. Tillsammans fiskade de ett mindre danskt vatten vilket resulterade i en grym fisk med en uppskattad vikt över den magiska tiokilosgränsen. Här kommer Mortens bästa tips för gäddfiske efter fluga i kallt vatten.

Tips 1:
Fiska med mindre flugor med kortare stjärt om vintern och tidig vår. I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 2:
Fiska flugan mycket långsamt med många stopp där du låter flugan ”hänga” i vattnet under korta pauser. Peters fluga Alexis är en perfekt till just det ändamålet.

Flugan Alexis har ett grymt ”häng” som triggar den köldstela gäddan till hugg.

Tips 3:
Börja fiskepasset på grundområden där du vet att gäddan senare kommer leka. Jag har många gånger blivit överraskad hur tidigt gäddorna står grunt. I år stod gäddorna grunt redan i januari, vilket kan ha att göra med den milda vintern.

I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 4:
Klassikern med svarta flugor i grumligt vatten funkar oftast bäst. Charteuse fiskar bättre i klart vatten och mulet väder. Vita flugor i klart vatten och soligt väder. Enkelt men funktionellt.

Tips 5:
Fiskar du gädda innan leken så är det mycket viktigt att du hanterar fisken med största försiktighet. En snabb bild sen ska fisken släppas. Fiska hullinglöst, det gör jag alltid.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 23 March 2020
Av: Mathias Arnham
ANNONS