Korallerna vitnar på Stora Barriärrevet

Koraller är kolonier av små levande djur som bygger hus av kalk. Koralldjuren har normalt intensiva färger. När de dör, blir bara deras vita skal kvar. Foto: Matt Kieffer/flickr.com/CC_lic_2.0

Utbredningen av korallblekning på Stora Barriärrevet utanför Australien verkar vara mycket högre än befarat, visar ny forskning.
Bilder av hur de blekta vita korallerna breder ut sig på Stora Barriärrevet är tydliga indikatorer på klimatförändringens förödande konsekvenser. Korallreven, som under miljontals år har utvecklats till mycket artrika ekosystem, stöter plötsligt på temperaturer som de inte klarar av. Korallerna dör och tappar sina klara färger.
WWF-Australien uppmanar därför premiärministern Malcolm Turnbull att resa till Stora Barriärrevet för att själv konstatera skadorna och sedan förmå landets regering att ta krafttag mot effekterna av klimatförändringen.
Terry Hughes, chef för Coral Reef Studies” på James Cook University, konstaterar att 95 procent av den mest ostörda norra delen av revet, nu har drabbats av korallblekning. Enligt Hughes har den kraftiga blekningen drabbat ett 1 000 kilometer långt område av detta världsarvslistade rev.
— Den australiska regeringen har tidigare sagt att revet är säkrat som världsarv. Men om korallerna har drabbats av massdöd, hur påverkar det då revets status som världsarv? frågar sin nu WWF-Australien. Se karta över utbredningen.

 

Publicerad: 11 April 2016
Av: Fiskejournalen