ANNONS

Kraftverk ska bort – ersätts av fiskedestination

Den som gapar efter mycket ... kan gå på två mässor samma vecka 2022. Foto: Robert Westin
ANNONS

Allt fler kommuner inser nyttan med fisketurism, och att småskalig vattenkraft på många håll spelat ut sin roll. Nu ska sex kommuner samarbeta för att skapa en attraktiv destination för laxfiske längs Rönne å.

Det hela är en satsning efter beslutet att riva tre kraftverk i Rönne å. Det var förra året som Klippans kommun fick 20 miljoner kronor från EU:s Life program, med syftet att riva kraftverken och återställa vattendraget.
Nu är förhoppningen att Rönne å tillsammans med Ringsjöarna ska bli en självklar och attraktiv destination för laxfiske i Skandinavien. Kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Åstorp, Klippan och Ängelholm sjösätter en gemensam förstudie som ska kartlägga tänkbara platser för fiske och friluftsliv längs ån och ge underlag för hur naturturismen kan utvecklas.

Ängelholms kommun är projektägare och nu har projektledaren Kornelia Johansson inlett arbetet.
– Vi ska ta reda på hur vi på bästa sätt kan skapa förutsättningar för att göra Rönne å och Ringsjöarna till ett område dit turister söker sig. Det kan handla om allt från att undersöka biologiska förutsättningar längs ån, till att konkret peka ut vilka platser som lämpar sig bäst för fiske och friluftsliv. Vi ska även ge förslag till helhetsupplevelser med boende och mat, säger Kornelia Johansson i ett pressmeddelande.
I samband med detta tilldelades även 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader och den Europeiska havs och fiskerifonden till en förstudie för att undersöka möjligheten att utveckla fisket och besöksnäringen i området.

Publicerad: 28 October 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS