Kraftverken hotar laxrommen

Stor efterfrågan på el, höga priser och kärnkraftverk ur drift har inneburit hårdkörning i svenska vattenkraftverk. En hårdkörning som hotar den nylagda laxrommen.
Den kalla vintern i kombination med att ett par kärnkraftreaktorer stått stilla har inneburit kraftigt ökad efterfrågan på el. Det har känts i konsumenternas plånböcker och det har inneburit att vattenkraftägarna kört för fullt i sina kraftverk. Det har funnits stora pengar att tjäna och då kan det ju inte hjälpas att man riskerar miljön. Eller…?
SVT:s Mittnytt slog häromdagen larm om att Statkraft var på väg att sänka Ljungan till riskabelt låga nivåer. Grusbäddarna med laxrom riskerade att torrläggas och en fin årskull laxyngel att gå förlorad, säger experterna. Statkraft dementerar och säger att dom ligger klart över vattendomen. Och då kan vi väl känna oss trygga – för alla vet ju att Statkraft tar miljöansvar? Så här sa i alla fall deras informationscehf Gunilla Lundén till FJ:s Martin Falklind för några månader sedan, när han frågade hur de kunde lova miljöansvar i en annonskampanj:
– Det är våra intentioner att agera ansvarsfullt framöver.
Framtiden lär utvisa vad Statkraft menar med ansvarsfullt.
Svenne Andersson

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.