ANNONS

Krause i kanonform – förste svensk att nå 73 arter över storfiskvikt

En av tre indianlaxar som Leif Krause fångade morgonen den 18 augusti, denna på 280 gram innebar att art 73 över storfiskvikt var bärgad. Foto: Privat
ANNONS

Leif Krause är något av en okrönt fiskekung i Sverige – men sedan 2017 har han legat ganska lågt i jakten på nya arter att registrera i storfiskregistret. Men nu är han tillbaka – i kanonform. Han blev nyligen den förste svensken att nå 73 arter över storfiskvikt.

Krause med sin sjätte skoläst i sommar.

Fiskejournalen berättade tidigare i veckan om Andreas Ekfeldts fantastiska havstrippel på samma släpp (skoläst, kolmule och guldlax), vilket innebar att han nådde 71 arter över Sportfiskarnas storfiskvikt.
Legendaren Leif Krause har faktiskt lyckats med exakt samma bedrift i sommar, nämligen 25 juli söder om 10-gradaren. Han satte dessutom Svenskt rekord på Guldlax med ett exemplar på 736 gram. Och till råga på allt har han krönt sommaren med en strupsnittsöring och indianlax över storfiskvikt.

– Skolästen som jag fick 25 juli har dessutom följts upp av inte mindre än fem ytterligare skolästar för min del i sommar (fyra av dessa på två nedsläpp) samt hela 16 kolmular totalt. Skolästen var även min art nummer 71 över storfiskvikt, som sedan ökats på med arterna strupsnittsöring och indianlax över storfiskvikt under en intensiv resa norröver med fiske 16–18 augusti, berättar Leif för Fiskejournalen.

Strupsnittsöring på 350 gram blev art 72 över storfiskvikt.

Krause är alltså tillbaka i kanonform, och frågan är förstås vilken art han siktar på härnäst?
– Ärligt så har jag inte fokuserat alls på nya arter sedan 2017 när jag fick nummer 70, förrän dessa fisken nu i sommar. Det finns väl några möjliga uppslag att engagera mig i om jag hittar motivationen för att kanske nå 75 en dag. Får väl se om det blir anledning att återkomma till det framöver, hälsar han glatt.

Vi applåderar hur som helst Leif Krause till en imponerande bedrift – och är beredda med pennan så fort han fångar nästa art över storfiskvikt.

Publicerad: 21 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS