Låg vattennivå hotar laxen på flera ställen i Halland

Laxens romläggning hotas av det låga vattenståndet.
ANNONS

Det låga vattenståndet i stora delar av Sverige har varit en följetong senaste tiden. Och nu hotas laxens romläggning i de halländska åarna, skriver Hallandsposten.
Enligt Hallandsposten så har medelflödet i de nedre delarna av Nissan varit elva kubikmeter i sekunden mellan juni och september i år. Det kan jämföras med det normala, drygt 20 kubikmeter. Liknande rapporter kommer från andra delar av Halland och det låga vattenståndet gör det svårt för laxen, och öringen, att vandra uppåt och genomföra sin lek.
Ett exempel hittas i Fylleån, söder om Halmstad, där fisken inte har kunnat passera Fyllinge kvarn på grund av de små vattenmängderna i laxtrappan. Och nu när vattennivån är något högre försöker de ändå inte passera.
– Vandringsdriften har stannat av. Nu lägger laxarna rommen nedanför dammen i stället. Endast ett fåtal fiskar har passerat, berättar Magnus Johansson, fisketillsynsman för Fylleåns vattenvårdsområde till Hallandsposten.
Till helgen planeras aktioner i ån där fiskeorganisationer ska försöka fånga fiskar med nät nedanför vandringhindren och släppa dem högre upp.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 06 November 2016
Av: Mathias Arnham
ANNONS