Landningsskyldigheten fasas in

Genom landningskyldigheten vill EU driva fram mer seletiva fiskeredskap och får bättre statistik på fångsterna. Foto: Quentin Bates/WWF

Reformen av EU:s gemensamma fiskepolitik innebär att yrkesfiskarna inte längre får kasta tillbaka fångad fisk som de tycker är för liten. Regeln som ska hindra detta heter landningsskyldighet.
En av de viktigaste följderna av den nyligen reviderade fiskeripolitiken i EU är skyldigheten att landa alla fångster av arter som omfattas av kvoter. Landningsskyldigheten innebär att alla fångster ska registreras och tas i land, och räknas av från kvoterna.
Det går alltså inte längre att slänga tillbaka de delar av fångsten som är för liten eller betingar ett lågt pris.

Det går alltså inte längre att slänga tillbaka de delar av fångsten som är för liten eller betingar ett lågt pris.

Inte heller får man fortsätta fiska när en kvot är slut, såvida inte det redskap som används är dokumenterat effektivt på att sortera ut den fisk som inte längre får fiskas. Målet är att minska mängden oönskade fångster och minimera eller helt sluta med resursförstörande metoder.
Infasningen av denna landningskyldighet i Sverige har börjat i år och regeringen har avsatt medel under 2014-2017 för att hjälpa fisket att efterleva reglerna. Regeringen har därför avsatt medel under 2014-2017 för att hjälpa fisket att efterleva reglerna.

Publicerad: 17 juli 2016
Av: Fiskejournalen