ANNONS

Landsbygdsministern: ”Inget mer slarv med skarv”

Skarvens skada på fiskbestånden ska utredas ordentligt. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
ANNONS

Regeringen tar i med storsläggan mot skarven. Det är åtminstone budskapet när landsbygdsministern kungör det nya uppdraget som de gett ansvariga myndigheter.
”Inget mer slarv med skarv”, skriver Anna-Caren Sätherberg (S).

Det var torsdagen 12 maj som landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg meddelade att regeringen gett Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten uppdraget att revidera den Nationella förvaltningsplanen för storskarv.
– Inget mer slarv med skarv, skriver hon själv på sociala medier.

”Situationen för flera kustfiskbestånd är bekymmersam och fiskerinäringen står inför stora utmaningar. En grundförutsättning för fiskerinäringen är att det finns tillgång på långsiktigt fiskbara bestånd. Det behöver därför tas ett helhetsgrepp och alla verktyg som kan möjliggöra en återhämtning av fiskebestånden behöver ses över”, står det i pressmeddelandet.
Några ytterligare detaljer framgår inte i pressmeddelandet, men regeringen skriver att storskarvens effekter på fiskbestånd behöver kunna inkluderas i en ekosystembaserad förvaltning, med fokus på fiskarter och fiskbestånd som är hotade eller behöver återhämta sig.
Nu ligger alltså bollen hos Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten.

Följ Fiskejournalen på Facebook för fler spännande nyheter!

Publicerad: 13 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS