Längsta fiskvägen snart klar

Nu finns hopp om att havsöringen åter ska leka uppströms kraftverket i Edet.

Från att omlöp och fiskvägar var så gott som okända begrepp, kommer nu fler rapporter om kraftbolag som planerar eller redan satt igång spännande byggen efter nya miljödomar.
Nu handlar det om Sveriges längsta fiskväg som byggs i Anundsjö i Ångermanland. Den 450 meter långa fiskvägen, eller omlöpet som det också kallas, ska öppna upp för havsöring och andra arter att ta sig från havet, förbi kraftverket i Edet och upp till sina lekområden.
Idag har bara cirka två procent av alla kraftverk fungerande omlöp, något som gör att vandrande fiskarter och andra organismer som är beroende av att vattendragen inte fragmenteras, allvarligt decimerats i modern tid.

Sveriges längsta fiskväg på 450 meter byggs ni i Anundsjö,  Ångermanland.

Därför är varje ny fiskväg välkommen. Idag drivs kraftverket i Edet av Statkraft, som efter en miljödom nu håller på att göra det möjligt för havsöringen att kunna ta sig hela vägen upp i ån från Bottenviken.
Statkraft har byggt kulvertar, gjutit och skapatsmoltavledare och inte minst byggt det långa omlöpet.
– Allt som allt har det kostat cirka 20 miljoner kronor, säger projektledaren Jan Liif från Statkraft till Mittmedia.
— De sista gjutningarna kommer att göras i dagarna. Den 21 juni är det meningen att vi ska vara klara här, säger Jan Liif, som själv är inbiten fiskare.