Länsstyrelsen i Skåne vill se nytt marint naturreservat

Trålkänslig mjukbotten. Inventering av Kattegatts djup visar att sjöpennor och andra bottengrävande djur trivs på skyddade bottnar.

Skånska Kattegatt föreslås bli ett av Sveriges marina naturreservat. Det aktuella området ligger utanför Bjärehalvön och Kullaberg och anses ha stor betydelse för flera marina arter.

Redan 2009 infördes ett fiskefritt område i södra Kattegatt. Det föreslagna naturreservatet ”Skånska Kattegatt” omfattar delar av det fiskefria området som ligger på skånskt vatten, men också ett område öster om det fiskefria området och trålgränsen.

”Alla utvärderingar pekar på att det här är det viktigaste området att skydda på svenska västkusten”

– Alla utvärderingar pekar på att det här är det viktigaste området att skydda på svenska västkusten. Länsstyrelsen Skåne önskar se ett fortsatt fiskeförbud i stora delar av reservatet och ett småskaligt och hållbart fiske i utkanten. Det småskaliga fisket kan förhoppningsvis utvecklas i närområdena tack vare spill-over effekter från reservatet. Genom reservatet skyddar vi viktiga bottnar och djuren som lever i och av dessa, såsom bottenlevande organismer, fisk och fåglar. Resultatet ska vara win-win, för både natur och människor, säger Annelie Johansson, miljödirektör i Skåne.

Hon får medhåll av Jonas Gustafsson som är vattenhandläggare i Skåne.

”Det föreslagna reservatet kommer att skydda både ett lekområde för torsk och de bottendjur som är mat för många fiskar”

– Fiskefria områden gör nytta och nu vill vi säkra skyddet för en stor del av området som kunnat återhämta sig från bottentrålning under sju år. Det föreslagna reservatet kommer att skydda både ett lekområde för torsk och de bottendjur som är mat för många fiskar. Detta kommer att gynna såväl fiskbestånden som det småskaliga fisket i närområdet, säger han.

Länsstyrelsen bjuder nu in kommuner, fiskeorganisationer, ideella organisationer och andra parter till samråd inför till den kommande remissen.

Läs mer om förslaget och se karta över området här.

Hans Hällman

Publicerad: 03 April 2017
Av: Hans Hällman