Länsstyrelsen ser rött efter WWF-märkning av abborre

Jodå – du kan fiska abborre med gott samvete. Åtminstone i Jämtland, anser länsstyrelsen. Foto: Anders Lundin
ANNONS

För några veckor sedan presenterade Världsnaturfonden WWF den årliga Fiskguiden, som är en är bedömning av hur fiskbestånd mår. Där fick bland annat abborre i ”europeiska insjöar” rött ljus. Detta får Länsstyrelsen i Jämtland att se rött.

Det brukar komma reaktioner på WWF:s konsumentguide kring fiskar, eftersom den inte anses ta tillräckligt lokal hänsyn. Så även i år. Nu är det Länsstyrelsen Jämtland som kritiserar att exempelvis abborren, gädda och sik fått rött ljus.
– Ambitionen med guiden är ju bra, men det blir tyvärr helt fel på artnivå för oss här. Det är snarare så att det borde fiskas mer av de arterna här i länet, säger länsfiskekonsulenten Joakim Svensson till SVT.

Såklart finns det en förklaring till WWF:s märkning, och det handlar om att underlaget inte anses vara tillräckligt. Enligt dem saknas det detaljerad information på lokal nivå för alla de omkring 100 000 sjöar som finns i landet, och då tillämpas försiktighetsprincipen, eftersom det som inte kan bekräftas inte kan bedömas.
– Man använder sig inte av de data man har och hämtar inte regelbundet in resultat från provfiske ute i länen till exempel. Vi har goda bestånd av abborre i länet. Klimatförändringarna, med stigande temperaturer, har dessutom gjort bestånden ännu starkare, konstaterar Joakim Svensson.

Här kan du se ett inslag i SVT Jämtland om abborren.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 6 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS