Laxplombering i vissa älvar 2016

Alla laxar som landas och avlivas i Lainoälven och fr.o.m. i år i Kaitumälven, ska plomberas på detta sätt.

Nytt år, nya fiskeregler och på fjällfiskefronten kommer flera nyheter som får anses goda ur ett sportfiskeperspektiv. En av dem är laxplomber i Kaitumälven.
Många av de nya reglerna från Länsstyrelsen har som mål att öka bestånden och få bättre kontroll av uttaget. Plombering av fisk, eller ”tags”, som det kallas internationellt, är ett sätt att få koll på uttag och återutsättning samt att begränsa tjuvfiske. Systemet har redan funnits på försök  i Lainoälven och nu är det alltså dags för Kaitumälven.

Du får alltså inte inneha en oplomberad lax vid fiskekontroll.

Laxplomber innebär att sportfiskaren parallellt med sitt fiskekort måste ha med sig plomber till sitt fiske. Antalet plomber man får, beror på hur många laxar som är tillåtna att ta upp. Plomben skall direkt efter avlivning fästas genom laxens mun och gällock på ett sådant sätt att den låses permanent. Den ska sitta kvar på laxen tills den tillagas eller styckas för infrysning. Man får alltså inte inneha en oplomberad lax vid fiskekontroll.
Vid köpet av fiskekort, läggs fiskarens uppgifter i systemet och fiskaren ska sedan fångstrapportera via mobilen, eller på annat sätt.
Detta system har tillämpats framgångsrikt i många andra länder där sportfisketurism är vanlig. Det ger en bra statistik, vilket i sin tur är viktigt för en god förvaltning. Det förhindrar också tjuvfiske mer effektivt, då det blir tydligt för alla som ser fisken om den är tjuvfiskad.
Läs mer om försöket med plombering i Lainoälven.

 

 

Publicerad: 08 January 2016
Av: Fiskejournalen

Intressanta fiskeprylar från vår butik: