Liten hälleflundra som blev en stor sensation

En liten flundra som gav stor uppmärksamhet. Foto: Jens P. Jeppesen.
ANNONS

11-årige Filip Jörgensen med sin ovanliga fångst.

Storleken på den här hälleflundran är knappt värd en axelryckning. Ändå är den en stor sensation. Den är nämligen fångad i Helsingörs stadshamn, där hälleflundra normalt sett inte finns i artregistret.

Det var 11-årige Filip Jörgensen och kamraten Rasmus Serber som lyckades bärga den sensationella fisken under en fisketur i Helsingör 21 oktober. Det som först verkade vara en ordinär rödspätta var i stället en hälleflundra på cirka 500 gram. Pojkarna insåg själva att fångsten var extraordinär, och tog själva kontakt med Öresundsakvariet, varifrån en biologistuderande hämtade upp fisken och tog med den tillbaka.

Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Öresundsakvariet, har nu en raritet i samlingen.

– Det är en mycket ovanlig och närmast sensationell fångst, både med hänsyn till förekomsten i hela Öresund, men också att den är tagen vid färjorna i stadshamnen. Det är första gången jag hör talas om en hälleflundra som fångat så nära den danska kusten, säger han i ett pressmeddelande.

Hälleflundran lever normalt sett på djup mellan 300-2 000 meter, och en teori är att den lilla hälleflundran kan ha pressats in mot grundare vatten av starka nordvästvindar.

Här kan du läsa om en jätteflundra som togs tidigare i år:

Rekordstor flundra från land

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 04 November 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS