ANNONS

Magnifik långa från Vestlandet

ANNONS

12kg-18kg-25kg-26kg-37kg så lyder noteringarna för stegringen av Amund Gjeitnes personbästa för långa. Toppfisken är en riktig midgårdsorm, den är enorm!

Amund fiskar i Moldefjorden som är en av Vestlandets många och fantastiskt art- och fiskrika fjordar. På en brant som går från 0 ner till 200 meter lät han en hel makrill glida längs botten. Tacklet var pyntat med både självlysande och blinkande attiraljer. Något som visat sig vara riktiga långamagneter. En Owner 14/0 makrillkrok i munnen för att hålla makrillen och en 5/0 Owner trekrok i ryggen garanterade en säker krokning.

Det var mycket strömt på fiskeplatsen så Amund tvingades använda 800 gram sänke för att kunna hålla botten. Dagen inleddes med att kompisen efter bara några minuters fiske drog på den långa som visade sig väga 18 kilo. I nästa nedsläpp var det Amunds tur att drilla fisk. Till en början kändes fisken som en hälleflundra. Fisken tog helt obehindrat lina från rullen trots att bromsen var hårt ställd. När man slutligen såg något komma glidande mot ytan såg man att det var en enorm långa. Fisken var 180 centimer lång och vägde 37 kilo. Därmed hade Amund tredubblat sitt långarekord på en och samma sommar.

När Fiskejournalen når Amund för att gratulera till de fantastiska fångster berättar han att det som började med kummelfiske gled över till långafiske . Han hade tidigare väldigt liten erfarenhet av arten när de först fann de små fläckar som höll stor långa. Men när platserna väl var funna valde tänket han att det är bäst att smida medans järnet är varmt och succén var ett faktum.

Världsrekordet på långa fångades av den Tyske sportfiskaren Wolfgang Götz. Den fisken fångades utanför norska Hitra och vägde 46,7 kilo.

På frågan vad Amund kommer satsa på nu när han tagit ett svårslaget personligt rekord för långa. Utan att tveka svarar han håkäring. Och med de enormt rika vattnen i de yttersta delarna av Moldefjorden väntar vi med spänning på resultatet. Vi gissar att vi kommer höra om Amund igen.

Anders Nicander

Publicerad: 18 September 2022
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

ANNONS