Magnus Carlson önskar mer fisk

Magnus Carlsson, till höger, prisas av WWF för sitt miljöengagemang. Här tillsammans med bland andra Martin Falklind. Foto: Martin Falklind

I fredags fyllde sångaren i Weeping Willows, Magnus Carlsson 50 år. Det firade han med att göra ett sommarprat i P1 där han bland annat önskade sig mer fisk och friska vatten.

Magnus Carlsson och bandet Weeping Willows bryr sig på allvar om miljön och om våra vattenmiljöer. Bland annat försöker hela bandet åka tåg istället för att flyga på turné, de tänker på hur maten de äter är producerad och på vad man kan göra för att förbättra situationen för våra fiskar och vattenmiljöer. Detta blev extra tydligt när Magnus Carlsson gjorde sitt sommarprat i fredags. För att få svar på sina funderingar runt tillståndet i världen, ringde han upp ett antal experter för att ta reda på hur man kan själv begränsa sin miljöpåverkan.

Bland andra stod Fiskejournalens miljöredaktör Martin Falklind på telefonlistan.

”Det jag kunde glädja Magnus och lyssnarna med var att berätta om att det i Öresund fortfarande finns bra med torsk, eftersom man inte får tråla där”

– Plötsligt ringde Magnus och frågade om man kunde äta torsk från Östersjön med gott samvete. Tyvärr var jag tvungen att svara nej på den frågan. Våra torskbestånd är i riktigt dåligt skick, både i Östersjön och i Västerhavet. Det jag kunde glädja Magnus och lyssnarna med var att berätta om att det i Öresund fortfarande finns bra med torsk, eftersom man inte får tråla där, säger Martin Falklind.

Magnus Carlson fick överlag mycket goda recensioner för sitt allvarliga sommarprat. Många lyssnare och musikrecensenter hade säkert förväntat sig att hans huvudämne skulle vara musik och inte miljöfrågor.

”Jag tycker Magnus använde sin roll som artist på ett föredömligt sätt”

– Jag tycker Magnus använde sin roll som artist på ett föredömligt sätt. Det är viktiga frågor och Magnus når ut till den breda publiken. Hans födelsedagsönskan om en hållbar värld kan låta övermäktig, men Magnus program visade att det finns många små grejer som alla kan göra för att bidra.

Lyssna på programmet här.

Maria Ålander

Publicerad: 06 August 2018
Av: Hans Hällman