Malfotografering i Rio Ebro

En medelstor mal bredvid en dykare i Rio Ebro Spanien. Foto: Michel Roggo/Wild Wonders of Europe

Den europesika malen är en av världens största sötvattensfiskar. Rio Ebro i Spanien är en plats dit många sportfiskare beger sig för att fånga en mal. Michel Roggo åkte dit för att fotografera dem under vattnet.
Den Schweiziske fotografen Michel Roggo och hans dykarvän hade nöjet att möta denna jätte  – den europeiska malen som enligt uppgifter kan väga över 400 kilo och bli över tre meter lång. Den jagar helst mellan skymning och gryning och finner sitt byte tack vare en uppsättning mycket känsliga skäggtömmar vid munnen.
Såsom alla stora rovfiskar är arten hotad på många ställen, bland annat i Sverige. Sportfiske på mal har blivit populärt och i Rio Ebro, där det finns mycket mal, har sportfisketurismen växt sig stark. Fiskarna återutsätts numera för det mesta och kan därmed fortsätta föröka sig samtidigt som de generar turistinkomster.
Se fler bilder i Wild Wonders of Europe stora utomhusutställning som står på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm hela sommaren, 25 juni – 29 september 2013.

Mer info här