Martin Falklind i seglingsolycka

För Martin Falklind var det viktigt att kunna segla kajaken till havs. Det var så som romanfiguren i Den gamle och havet, Santiago, färdades långa sträckor. Men det höll på att sluta illa.

Under inspelningarna av Expedition den Gamle och havet, var Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, nära att drunkna i Stilla havets vågor. Efter att ha kämpat i femton minuter, lyckades han ta sig ur de livsfarliga vågorna.
Vi svenskar, som inte har så mycket exponerad kust med stora tidvattensflöden, är inte alltid medvetna om hur farliga strandzonerna kan vara. När filmteamet skulle göra en scen där Martin seglade ut på havet med sin kajak, ignorerade de alla de röda flaggor som satt längs stranden.
– Det såg ganska harmlöst ut, säger Martin, men tydligen är den här stranden känd för sina branta vågor som slår folk medvetslösa och det dör folk här varje år.
Första vändan till havs gick som smort. Martin kom både ut och in ur vågzonen. Men det var bara en testtur och kamerorna var inte påslagna. Andra gången gick det sämre.
– Jag kom lite snett med kajaken och missade tajmingen helt. Plötsligt reste sig en jättevåg. Jag slogs stenhårt ned i sanden och fick kajaken över mig. Sen var det som att åka torktumlare. Masten gick av direkt och höll på att spetsa mig flera gånger och jag visste varken vad som var upp eller ner, berättar Martin.
Filmteamet stod som paralyserade på stranden. Martin lyckades dock behålla lugnet.
– Jag insåg till slut att det inte var någon idé att försöka ta sig in mot land. Då skulle jag bara slås ner, om och om igen. Istället tog jag mina sista krafter till att simma utåt, där vågorna inte bröt.
Därute låg Martin med kajaken som flytetyg och hämtade andan en lång stund.
– När krafterna återkommit, hoppade jag upp i kajaken och låg och väntade på en bra våg att surfa iland på. Vi visar inte i filmen hur illa det var i verkligheten, men det hela slutade i alla fall lyckligt.
Se klippet när Martin kraschar i vågorna på vår webb-tv.
Här hittar du trailern för Expedition den gamle och havet.
TV-sändning av Expedition den Gamle och havet, tisdag 23 oktober kl. 20.00 SVT1