Massdöd av kräftdjur kopplas till fiskodlingar

Att öppna odlingar till havs är skadliga för miljön är inget nytt. Nu menar Norges Fiskarlag att medicin mot laxlus kan orsaka massdöd av kräftdjur. Foto: NOAA

Mängder av krill har hittats döda i närheten av sju fiskodlingar längs den norska kusten. Samtliga anläggningar har använt en kombination av kemikalier för bekämpning av laxlus. Nu menar Norges Fiskarlag att det finns ett klart samband mellan massdöden och odlingarnas verksamhet.

Norska odlingar har stora problem med laxlus, som varje år dödar miljontals laxar i öppna kassar.
Ett sätt att minska parasitens utbredning är att kemiskt behandla fiskarna med deltametrin och azametifos. , som när de används tillsammans ger en dödlig cocktail mot laxlus.
Men nu menar Norge Fiskarlag att medicinen även kan orsaka massdöd av vilda kräftdjur, efter att de undersökt användandet av kemikalier på sju anläggningar som legat nära platser där krill och hummer hittats döda.

”Jag är både överraskad och chockad över de upplysningar som nu kommer på bordet”

– Fram tills nu har vi fått veta att massdöden av kräftdjur har naturliga förklaringar. I höstas började vi titta närmare på de här sakerna. En systematisk genomgång visar nu ett klart samband mellan de flesta av de här dödlighetsperioderna och kemisk avlusning. Jag är både överraskad och chockad över de upplysningar som nu kommer på bordet, säger Kjell Ingebrigtsen från Norges Fiskarlag, till Bergens Tidende.

Havforskningsinstituttet tycker att de nýa uppgifterna är intressanta och vill gärna titta närmare på de undersökningar som Norges Fiskarlag har utfört.

Läs mer här.

Hans Hällman