ANNONS

Massvis med förrymd fisk – samtidigt planeras ännu en odling i sjön

Nej, vi ska inte ha fler fiskodlingar i Storsjön, anser lokala sportfiskare. Arkivbild: Eric Engbretson
ANNONS

Under det senaste året har det varit massiva rymningar från en fiskodling i jämtländska Storsjön, där folk vallfärdar för att hjälpa till att dra upp de oönskade regnbågarna. Parallellt med det kommer beskedet att en aktör vill starta ännu en fiskodling i sjön.

Det har gjorts stora insatser för att återställa bäckar i Storsjön, så att exempelvis bestånden av harr och öring ska växa sig starka. Nu har sjöns fiskarter fått en konkurrent, eftersom flera ton regnbåge har rymt från odlingen utanför Hoverberg. Folk fiskar febrilt efter regnbågarna, och det rapporteras om rikliga fångster.
Nu kommer alltså nyheten att nästa fiskodling vill etablera sig i sjön, och då i stor skala.

Det är bolaget Storsjo Aquaculture som gör ett nytt försök att etablera en fiskodling vid Vejmon i Krokoms kommun. De har tidigare fått avslag, men säger nu att de gjort vissa justeringar i sin ansökan och är beredda att försöka igen. Den här gången handlar det om en förhållandevis stor anläggning där tanken är att det ska odlas regnbåge med en foderanvändning på 3600 ton per år, rapporterar Sveriges Radio Jämtland.

”Förstör sjön”
Sportfiskare och andra vattenvänner kring Storsjön reagerade negativt på nyheten, och dömer ut planerna helt och hållet.
– Vi ska inte ha någon fler fiskodling i Storsjön som förstör vårt fina dricksvatten och fantastiska fiske, säger exempelvis lokale fiskeprofilen Mats Eric Oginder.
Han följer händelseutvecklingen kring rymningarna med stor oro.
– Fiskodlingar skall bara tillåtas i slutna system på land. Jag skulle tro att 10 000-tals regnbågar har rymt från odlingen i Hoverberg och det stör den ekologiska balansen i sjön, säger han till Fiskejournalen.
Här kan du höra vad Storsjo Aquaculture säger om de nya planerna.

Publicerad: 17 februari 2022
Av: Anders Lundin
ANNONS