ANNONS

Max makalösa fångst – se när han drar upp håkäringen ur djupet

Är detta Sveriges längsta spöfångade fisk någonsin? Foto: Joakim Larsson
ANNONS

Ett av de mest prestigefyllda svenska rekorden är förstås den absolut längsta fisken. Nu kan det vara slaget igen – och det handlar förstås om arten håkäring. Det var blott 18-årige Max Larsson som drog upp bjässen, som troligtvis också är den tyngsta spöfångade fisken någonsin i landet.

Det var under en fisketur i måndags tillsammans med sin pappa Joakim och farfar som Max krokade på den enorma håkäringen ute på Skagerrak. Efter en flera timmar lång kamp kunde de konstatera att det troligtvis handlade om ett nytt svenskt rekord, eftersom den var drygt fyra meter lång.
– Det var helt fantastiskt. Jag har sett stora fiskar förut, men den här var helt enorm stor, säger Max Larsson till TV4 Nyheterna.

Det gällande svenska rekordet på håkäring är på 375 centimeter, och innehas av Nicklas Kolbeck från hösten 2020. Det var 40 centimeter längre än Mattias Jonssons tidigare rekord från 2019.
Håkäring och hälleflundra är arter som Sportfiskarna registrerar via längd istället för vikt, bland annat för att skona både fisk och fiskare, och underlätta återutsättning.
Max Larssons håkäring var 220 centimeter i omkrets och vägde enligt vikttabellen 678 kilo, men det kommer inte att bli officiellt innan Sportfiskarna har granskat och eventuellt godkänt rekordet.
Fiskejournalen säger grattis till Max Larsson, och vi återkommer naturligtvis med en intervju när Sportfiskarna har sagt sitt.
Pappa Joakim Larsson i Team Darwin är en rutinerad storfiskjägare, och brukar bland annat delta på det årliga forskningsfisket efter tonfisk.
Här kan du se en film om håkäringen som han lagt ut på Youtube.

Här kan du se inslaget som TV4 gjorde om Max och hans fångst.

Publicerad: 20 April 2022
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Abu Garcia Elite Max 60 haspelrulle
Rek. 1799 kr 749 kr 599 kr Du sparar: 150 kr
ANNONS