Megafisk för Mattis – därför tror han fler drömborrar fångas

Mattis Svensson med sin femte abborre över 2 kilo denna säsong. Foto: Privat

Intresset för abborrfiske närmar sig kokpunkten, och händelsernas centrum är som vanligt Kalmarsund. Frågan är om det någonsin rapporterats in så många 2-kilosborrar som denna säsong – trots att den just startat?

Innan vi dyker ned lite djupare i det ämnet så måste vi såklart gratulera Mattias Svensson från Kalmar. Han lyckades nämligen lura upp en av Kalmarsunds större exemplar i helgen, med en fisk på imponerande 2 380 gram. Ett nytt personligt rekord för en erfaren fiskare, som haft ett helt sagolikt 2020 så här långt.

Så här berättar han om det lyckade fiskafänget:

– Fisket var extremt trögt med strålande sol och vindstilla. Inte bästa förutsättningar att försöka lura Kalmarsunds stora borrar. Efter många pillhugg utan att lyckas få fast fisken så fick jag ett ganska hårt hugg på jiggen bara några meter från båten. Kände ganska snabbt att det var en tung fisk. Glädjen när den låg i håven är oslagbar, säger Mattis till Fiskejournalen.

Faktum är att detta var hans femte borre över 2 kilo i år.

– En galen vår är snart slut och fisken ska få leka i lugn och ro så vi kan fortsätta att njuta av dessa fantastiska fiskar i framtiden, konstaterar han.

Varför tror då Mattis att det rapporteras in så många 2-kilosborrar just nu? Har det hänt någonting med förutsättningarna, eller är det bara slumpen?

– Vi har alltid fått stora borrar i sundet. Jag tror det beror på att det är smått hysteri kring borrefisket. Sedan gör säkert alla milda vintrar sitt till. Inte så att jag tror borren växer sig mycket större med milda vintrar, utan det läggs fler timmar i öppet vatten, är Mattis Svenssons teori.

Läs även om dessa storborrar:

Pärs perfekta process gav flera borrar över drömgränsen