Megalax från Grisslehamn

Famnarna fulla. Kim Karlsson och Josef Azami med en mäktig lax på över 23 kilo! Foto: Kim Karlsson

Kim Karlsson har haft en fin trollingsäsong men berättade för Josef Azami att han saknade en riktig toppfisk. Det gör han inte längre. När de återkom från ett gemensamt trollingpass utanför Grisslehamn kunde de lyfta upp en väldig fisk på hela 130 centimeter och 23,3 kilo. Mycket talar för att de rent av lyckats fånga årets största svenskfångade lax.

Drömfångsten kom lika välkommet som oväntat. Trollingpasset hade inletts utan minsta pet och första hugget dröjde länge. Men när det väl kom – på en ytfiskad Ismo Magnum – var det värt all väntan.

”när den var 120 meter från båten hoppade den ovanför ytan. Även på det avståndet såg den riktigt stor ut”

– Fisken tog lina och när den var 120 meter från båten hoppade den ovanför ytan. Även på det avståndet såg den riktigt stor ut, berättar Kim.

Det var Josef som stod för drillningen och han lyckades få in fisken allt närmare båten. Men den höll sig på djupet och visade sig inte på nytt förrän det var dags för håvning.

”Håven var för liten så huvudet och spolen fick inte plats”

– Vi såg ryggen och då insåg jag att det här var en riktig storlax. Håven var för liten så huvudet och spolen fick inte plats. Men landningen gick bra och vi kunde gemensamt lyfta den ombord, berättar Kim.

En relativ kraftig sydvästvind gjorde att mätning och vägning fick vänta tills båten nått lugnare vatten.

”Vi använde Sportfiskarnas mätdekal som stannar på 120 centimeter. Huvudet på vår fisk stack ut tio centimeter”

– Vi använde Sportfiskarnas mätdekal som stannar på 120 centimeter. Huvudet på vår fisk stack ut tio centimeter, berättar Kim.

Det bekräftade också vågen och en ny mätning i hamnen. 23,3 kilo och 130 centimeter är inte bara ett imponerande båtrekord och personbästa – det är sannolikt också den största lax som spöfångats i svenskt vatten under 2018.

Foto: Kim Karlsson

Stort grattis Kim och Josef!

Hans Hällman