Mete i december: Så lurar du upp vintergäddan!

Christian Ottosson med vacker gädda. Foto: Privat
ANNONS

Lägg inte meteprylarna på hyllan bara för att det är vinter. Det går fortfarande bra att meta flera arter under den kallare årstiden. Christian Ottosson på Swedish Anglers tipsar Fiskejournalens läsare om vägen till kyliga fångster.

Vi inleder med deadbait – mete efter gädda.
Gäddan är en perfekt art att meta efter under vintern, framförallt från isen. Har du ingen is på sjön eller om du har strömmande vatten i din närhet, så är det läge att bottenmeta gäddan med dött bete.
Det går att göra det väldigt lätt. Tackla upp precis som när du flötmetar gäddan och låt det döda betet vara precis ovanför botten. Eller så köper du ett deadbaitflöte och fiskar med överdjup. Du låter helt enkelt den döda betesfisken ligga på botten och spänner upp linan så pass mycket att det känsliga deadbaitflötet ställer sig lite på sidan.

När gäddan lyfter upp betesfisken så blir det slaklina och ditt flöte lägger sig då platt på ytan. På detta vis får du snabb indikation att du har en gädda på kroken. Vänta inte för länge med mothugget bara! Detta är en enkel men väldigt effektiv metod i stilla vatten eller större bakvatten.
Christian Ottosson återkommer med tips på hur du lockar laken till hugg. Missa inte heller Swedish Anglers julkalender, som du hittar här!

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 9 december 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS